קשה להאמין כי בשנת 2011 עדיין קיימת בישראל בעיה קשה של אלימות נגד נשים, אבל זו המציאות. נערות ונשים עדיין סובלות מהטרדות מיניות ומאלימות בבית, בעבודה, ובמרחב הציבורי. מדובר בעובדות, בלקוחות, ובשכנות של חברות עסקיות; נשים ונערות מכל גווני האוכלוסיה ומכל רחבי הארץ. לשמחתנו, יש ביכולתן של חברות לסייע בהתמודדות עם הבעיה - בתוך החברה (company) ומחוצה לה - בקהילה, וסיוע זה יכול להיות חלק מהאחריות התאגידית שלהן. סידרה בת 3 פוסטים לרגל היום הבינ"ל לציון המאבק באלימות נגד נשים | חלק ג': פעילות בקהילה בישראל - דוגמאות ואפשרויות
חלק א': פעילות בתוך החברה (company) | חלק ב': שיווק חברתי ופעילות בקהילה - דוגמאות מהעולם
הזדמנויות לעשיה בחברה הישראלית
בישראל טרם נתקלתי בפעילות אסטרטגית של חברות שלקחו על עצמן לסייע בנושא זה, ורתמו את משאבי התרומה והשיווק שלהן לטובת הענין בצורה מקיפה ומתמשכת. עם זאת, קיימות יוזמות נקודתיות. הנה כמה אפשרויות לחברות שרוצות לסייע, ודוגמאות לחברות שעושות את זה.
העצמת נשים באמצעות הגנה עצמית
עמותת אל הלב מעצימה ילדות, נערות, נשים וקשישות באמצעות לימודי הגנה עצמית. הסדנאות של העמותה מקנות כלים פיזיים, מנטאליים ורגשיים להתמודדות עם מצבים שונים של איום, ומחזקות את תחושת הביטחון העצמי בקרב המשתתפות. בשנת 2011 צפויות להתקיים 230 סדנאות עבור 3,500 נשים. קיים ביקוש אדיר לסדנאות בקרב אוכלוסיות במצוקה, נשים עם מגבלות, נערות בסיכון, אוכלוסיות חרדיות, ערביות ועוד, ויש צורך בתרומה למימון הסדנאות.
קהל היעד העיקרי של מותגי ההיגיינה האישית של חוגלה-קימברלי* הן נשים, ועל כן האג'נדה החברתית של החברה היא העצמת נשים באמצעות מתן ידע על גופן ועל בריאותן. החברה מימנה בשנת 2011 עשרים סדנאות הגנה עצמית לאמהות חד-הוריות מאוכלוסיית רווחה, נערות בסיכון וקשישות – ביישובים הסמוכים לאתרי החברה.
חברות יכולות להזמין סדנאות קצרות של אל הלב גם עבור העובדות שלהן, למשל, סדנא לשבירת בלוקים ביד חשופה, המעמתת את המשתתפות עם יכולתן לעמוד בפני אתגרים קשים בחיים.
סיוע לנפגעות אלימות
בארץ 13 מקלטי חירום לנשים נפגעות אלימות וילדיהן, גם עבור האוכלוסיה החרדית והערבית. המקלטים מופעלים ע"י עמותות, ומתוקצבים באופן חלקי על ידי המדינה. הם תמיד זקוקים לתמיכה נוספת של מוצרים, שירותים וכסף לפעילויות חשובות, ובמקרים מסוימים ישמחו גם לקלוט מתנדבים. הכירו למשל, את עמותת ל.א. לחימה באלימות נגד נשים, המפעילה 3 מקלטים בארץ, קו חירום בעברית וברוסית לנשים וילדים נפגעי אלימות, מרכז סיוע משפטי לנפגעות אלימות, והדרכה בארגונים.
גם מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית הפרושים ברחבי הארץ זקוקים לסיוע רב. שיתופי פעולה עם מרכזים אלה אינם חייבים להסתכם רק בתרומה כספית, אלא יכולים להתפתח לקידום מודעות ולצירוף גורמים נוספים למעגל התמיכה. בשנה שעברה מכרה רשת אופנת הנשים comme-il-faut חולצות Herstory (על משקל History) שעוצבו במיוחד כדי להעלות את המודעות לבעיה ולגייס תרומות לאיגוד מרכזי הסיוע.
שיקום נפגעות אלימות והעצמתן
עמותת רוח נשית מסייעת לנשים נפגעות אלימות לצאת ממעגל האלימות באמצעות פיתוח יכולות כלכליות וצמיחה אישית. לעמותה מגוון פרויקטים וגם היא זקוקה לתרומות, התנדבות ושיתופי פעולה עם חברות עסקיות. חברת התכשיטים גראס מייצרת ומוכרת את תכשיט הרוח הנשית שעוצב במיוחד למטרה זו, והרווחים ממכירתו מועברים לעמותה. Cause marketing עם חיבור נכון ויפה.
עמותת בית נועם, הנמצאת בבאר שבע ופועלת באיזור הדרום, מפעילה פרויקטים המסייעים לנשים של גברים מכים, לילדיהן, ולגברים המכים עצמם (שיקום). זהו צד חשוב של המשוואה. האתגר של טיפול בגורמי האלימות גדול מאוד, ויתכן שהמותגים שהכי מתאים להם להרים את הכפפה הזו הם דווקא המותגים הגבריים והמצ'ואיסטים.
יש עוד הרבה מה לעשות
קיימים עוד ארגונים נוספים המסייעים לנפגעות אלימות, וגם ארגונים המחנכים למניעת אלימות, וכמובן שיש יוזמות נוספות של גופים ציבוריים. הדוגמאות המובאות בפוסט זה עלו מתוך היכרות אישית שלי, ואינן מהוות סקירה מלאה של הנעשה בתחום. אשמח ללמוד על פעילויות נוספות של חברות מסחריות לקידום הנושא, ואני מתנצלת מראש על כל הדוגמאות שלא סקרתי כאן מחוסר היכרות.
לפני כשנה פרסם ארגון מידות דוח מחקר מקיף ועדכני בנושא ההתמודדות עם בעיית האלימות נגד נשים בישראל: ביטויי התופעה, הפתרונות הקיימים, הצרכים שלא מקבלים מענה, והארגונים הציבוריים והחברתיים הפעילים בתחום. עיון בדוח יכול לסייע לחברות שרוצות לפעול בתחום זה, לתכנן את הפעילות.
פוסטים נוספים בסידרה: